Blog 7: de Romeinen baas in Carthago, de Garry in de RIU

Woensdag was iedereen om 8u trouw op post voor onze volgende uitstap: Carthago en Sidi Bou Said. Ook Garry Hagger en zijn vrouw waren van d...

Woensdag was iedereen om 8u trouw op post voor onze volgende uitstap: Carthago en Sidi Bou Said. Ook Garry Hagger en zijn vrouw waren van de partij, net als Zsofi en mezelf. Het was toch een uurtje rijden naar onze eerste halte, maar de sfeer zat er meteen goed in op onze luxueuze bus. Onderweg vertelde onze Nederlandse gids Anissa over hèt handelscentrum van Noord-Afrika tijdens de Romeinse tijd: Carthago. Gelegen vlak aan de Middellandse Zee en dus een ideale uitvalsbasis voor handelaars en de verspreiding van goederen en etenswaren. Toen de Romeinen deze stad hadden veroverd, zijn de oorspronkelijke inwoners vertrokken omdat ze niet wilden leven in het politieke systeem van Rome.


Tijdens onze eerste halte maakten we kennis met de thermen van Antonin. Schitterende overblijfselen van een badplaats die ‘baadde’ in luxe. We zagen nog enkele pilaren staan van wat ooit een prachtig badcomplex moet zijn geweest. Sauna’s, baden, zweetruimtes en een grote binnenplaats, volledig bekleed in marmer, waar mensen naakt en halfnaakt in rondliepen. Dat moet nogal een zicht geweest zijn! Langs de rand van het gebouw werden vroeger kleine huisjes geplaatst waar de meisjes van plezier hun ding deden. Ze noemen het niet voor niets het oudste beroep ter wereld ;-). Dat moet daar nogal een gezellige boel geweest zijn! Op een mooie maquette hebben enkele archeologen het volledige badcomplex op vakkundige wijze gereconstrueerd. Zo kregen we een goed beeld van hoe het er vroeger moet uitgezien hebben. Jammer dat deze plaats ooit helemaal vernield is geweest want ruïnes geven een idee, maar de meeste bezoekers hadden toch liever ‘the real stuff’ bewonderd.

Na deze leuke rondleiding ging het richting Sidi Bou Said. Het bekende en pitoreske kunstenaarsdorpje wordt gekenmerkt door witte huisjes (tegen de zon) en blauwe koepeldaken, ramen en ingespijkerde deuren (tegen de insecten). Het deed ons een beetje denken aan Santorini. Omdat het op een heuvel ligt, had je een prachtig zicht over de Middellandse Zee en de haventjes. Het gezellige dorpje is eigenlijk één grote markt: overal zijn er souvenirwinkeltjes. De winkeliers trekken je hier als het ware naar binnen om hun keramiek, tapijten, sjaaltjes, valse uurwerken, handtassen en meer van dat fraais aan te smeren. En als je goed bent in het afpingelen, kan je daar mooie zaakjes doen :-). Ik heb er 2 keramiek-schotels en een tagine gekocht voor minder dan de helft van de oorspronkelijke prijs!

Toen iedereen suf gekocht was, stapten we allen terug naar onze bus. Want om 15u stond er nog een kookdemo op het programma in ons hotel. De sous-chef van de keuken bereidde ons een heerlijk Tunesische schotel ‘Bouschra’ met paprika, pikante worstjes, eitjes, aardappelen en kruiden. Een gerecht om duimen en vingers van af te likken. En over eten gesproken, ’s avonds kregen we de kers op de taart met een optreden van onze Garry Hagger! Als een volleerd artiest zette hij met zijn gouden stembanden de Oasis-bar in vuur en vlam! Dit was het mooiste, het mooiste moment!

Mr. Juust?!

Soortgelijk

Foto's 3219166624952338409

Een reactie posten

emo-but-icon

Follow Us

Toppers

Recent

Reacties

item