Blog 3: Tussen Hammamet en vogelenpik

Na een heerlijke nacht in het machtige Marco Polo RIU hotel ben ik zaterdagmorgen om 7u opgestaan want onze eerste excursie van deze RTV ki...

Na een heerlijke nacht in het machtige Marco Polo RIU hotel ben ik zaterdagmorgen om 7u opgestaan want onze eerste excursie van deze RTV kijkersreis stond op het programma! Maar voor wat, hoort wat, dus heb ik eerst een krachtig ontbijt geplukt uit een geweldig uitgebreid morgendbuffet. Eigenlijk een beetje te zot voor woorden... Als je dat allemaal opeet, zit je een week lang met een indigestie! Maar kwaliteit, netheid en vriendelijkheid drijven hier boven: “Good morning sir, everything OK?” RIU rulez!

Om 8u20 afspraak in de lobby en hop de bus op, richting Nabeul, vlakbij Hammamet, waar ons hotel gelegen is. Onze ervaren gids Anissa leidde ons vanop haar stoel vooraan in de bus rond door de rijke geschiedenis van Tunesië: vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot het einde van de revolutie in 2011. Een hele ommezwaai, waarbij de ex-president al het geld uit de Tunesische banken heeft weggehaald, de werkloosheid de hoogte inschoot en de buitenlandse vuilniskarren werden afgedankt. Pijnlijk gevolg: heel het land verandert stilaan in één groot vuilnisbelt. Een beetje jammer eigenlijk. En dat terwijl de mensen hier bijna geen belastingen moeten betalen en hun kinderen GRATIS naar school kunnen gaan tot aan de universitaire opleidingen.


In Nabeul hebben we een plaatselijke pottenbakkerij bezocht. Hier worden schotels, borden, tegels, tagines, kaarsenhouders, ... nog met de hand vervaardigd en gebakken op 1.100 °C. De man die mocht spelen met de klei kende zijn vak. Als een volleerde pottendraaier toverde hij al draaiend de mooiste assebbakjes, kopjes, vazen en spaarpotjes uit zijn grote blok klei. Hij nodigde Zsofi uit om hetzelfde te proberen, maar dat bleek zo simpel niet. Uiteraard wilde ik ook eens proberen. Mijn mislukt theekopje deed menig RTV-reiziger glimlachen: “Ni juust Mr. Juust!”... Tja. ;-)

Na deze mooie demonstratie ging het richting soeks waar ik de eerste Juust?! kwis heb gespeeld met de goedlachse Christianne. Zou ze gewonnen hebben? Daarvoor moet je kijken naar de eerste RTV Tunesië special op woensdag 23 oktober! Een vreemde gewaarwording wel in die plaatselijke winkelstraatjes, want plots werden we vergezeld door 2 politiemannen in burger. Die wilden vooral controleren wat we filmden, zoals die afgesneden koeienkop die bij de plaatselijke slager buiten aan een haak hing. Een beetje griezelig als ik de meeste RTV-kijkers mocht geloven.


Nadat iedereen 20 keer een winkeltje was binnengetrokken door de plaatselijke winkeliers, was het tijd om te vertrekken naar het fort en de oude medina van Hammamet. Het fort dateert uit de 13de eeuw en is prachtig gerestaureerd in zandsteen. De schietgaten en de kannonnen op het middenplein deden terugdenken aan de barre oorlogstijden toen de Berbers hun dorpen nog moesten verdedigen tegen vijanden die binnenkwamen vanuit de Middellandse zee. Na deze fantastische uitstap ging het terug richting RIU hotel waar we getrakteerd werden op een spelletje DARTS, zeg maar gerust vogelenpik. “Dat vogelen is allemaal niks, maar dat pikken hé!” De toon was meteen gezet:-). RTV-kijker Mark won met 112 punten! De sjansaard!       
                      
Mr. Juust?!

Soortgelijk

Foto's 365161917721325189

Een reactie posten

emo-but-icon

Follow Us

Toppers

Recent

Reacties

item